Voor de eerste keer gescheiden op vakantie

Wanneer je net bent gescheiden zul je veel dingen voor het eerst zonder jouw ex-partner gaan doen. Op vakantie gaan is een van die dingen. Het zal wennen zijn. Alleen weg met de kinderen, maar ook als jouw ex-partner op vakantie gaat met de kinderen. Voor het eerst langere tijd zonder de kinderen wordt ook vaak als zeer lastig en confronterend ervaren. Hoe kun je zorgen dat het allemaal zo goed mogelijk verloopt?

Deel jouw vakantieplannen

In de ouderschapsregeling zijn in de meeste gevallen afspraken gemaakt over de verdeling van de vakanties. Het is ook goed om elkaar op de hoogte te brengen van de vakantieplannen. Niets zo vervelend om ineens een berichtje voorbij te zien komen waaruit blijkt dat de kinderen met de ex-partner op vakantie zijn. Ook zorg je op die manier dat de kinderen niet het gevoel hebben iets te moeten verzwijgen voor de ander. Voor jullie allebei prettig om van elkaars vakantieplannen op de hoogte te zijn, maar dus ook minstens zo belangrijk voor de kinderen.

Toestemmingsformulier

En dan ga je op vakantie. Wanneer je naar het buitenland gaat is het nodig om een toestemmingsformulier bij je te hebben. Op dit formulier geeft de andere ouder toestemming om met de kinderen naar het buitenland te gaan.

Contact tijdens vakantie

Laat de ander even weten dat jullie veilig zijn aangekomen. Kleine moeite maar vaak van grote waarde voor de ander. Stimuleer de kinderen om contact met hun vader of moeder te onderhouden tijdens de vakantie. Laat ze een leuke foto sturen of een berichtje over hoe het gaat. Vergeet niet dat het voor hun wennen is om niet meer als gezin op vakantie te gaan.

Na de vakantie

Bij terugkomst is het goed om de ander te laten weten hoe het is geweest. Zijn er bijvoorbeeld nog bijzonderheden geweest? Hoe hebben de kinderen het ervaren? Zorg dat de kinderen zich vrij voelen op bij de beide ouders vrijuit te praten over de vakanties.